Het verhaal over ons geld

geld-voorkant

 

Het is november in een dorpje aan de kust. Het regent en het dorpje lijkt verlaten, het is een moeilijke tijd. De inwoners zitten allemaal in de schuld, en leven op krediet.

Op een dag verschijnt er gelukkig toch nog een toerist. Hij stapt het enige hotel in het dorpje binnen en vraag om een kamer. Omdat alles leeg staat geeft de hotelier een paar sleutels aan de man zodat hij zelf de mooiste kamer kan uitzoeken. De man vast legt een biljet van € 100 op de balie, en gaat naar boven om een kamer uit te zoeken.

De hoteleigenaar pakt de €100 en rent naar de slager om zijn schuld te betalen.
De slager pakt de €100 en gaat spoorslags naar de varkensboer en betaalt zijn schuld.
De varkensboer haast zich naar zijn verhuurder, en betaalt zijn huurschuld.
De verhuurder rent naar de enige prostituee in het dorp, die, vanwege de crisis, haar diensten op krediet aanbiedt, en betaalt aan haar zijn schuld.
De prostituee haast zich naar het hotel, en betaalt haar achterstallige kamerhuur.
De hotelier stopt de €100 terug in zijn kas.
Op dat moment komt de toerist naar beneden, geen van de kamers bevalt hem en hij vraagt zijn geld terug. De hotelier pakt de €100 en geeft het de man terug.
Niemand heeft iets verdiend, er is niks veranderd, maar het hele dorp is weer schuldenvrij!

De wereldeconomie teruggebracht tot de basis.

 

Leuk verhaal denk je misschien, maar in de echte wereld hebben we te maken met rente en dan wordt het heel anders. Oké, maar is dat wel zo? Laten we rente toevoegen aan de schulden, en kijken wat er dan gebeurt. Wat zullen we doen, 4%?

De toerist legt een biljet van €100 op de balie, en gaat naar boven om een kamer uit te zoeken.

De hoteleigenaar pakt de €100 en rent naar de slager om zijn schuld te betalen. Hij kan de rente van €4 nog niet betalen, maar lost wel alvast de hoofdsom af.

De slager pakt de €100 en gaat spoorslags naar de varkensboer en betaalt zijn schuld. Hij kan de rente van €4 nog niet betalen, maar lost wel alvast de hoofdsom af.

De varkensboer haast zich naar zijn verhuurder, en betaalt zijn huurschuld. Hij kan de rente van €4 nog niet betalen, maar lost wel alvast de hoofdsom af.

De verhuurder rent naar de enige prostituee in het dorp, die, vanwege de crisis, haar diensten op krediet aanbiedt, en betaalt aan haar zijn schuld. Hij kan de rente van €4 nog niet betalen, maar lost wel alvast de hoofdsom af.

De prostituee haast zich naar het hotel, en betaalt haar achterstallige kamerhuur. Zij kan de rente van €4 nog niet betalen, maar lost wel alvast de hoofdsom af.

De hotelier legt €96 terug op de balie en gaat met €4 opnieuw naar de slager om de rente te betalen. De slager pakt de €4 en gaat opnieuw spoorslags naar de varkensboer en betaalt zijn rente. De varkensboer haast zich opnieuw naar zijn verhuurder, en betaalt zijn rente. De verhuurder rent opnieuw naar de prostituee en betaalt aan haar zijn rente. De prostituee haast zich opnieuw naar het hotel, en betaalt haar achterstallige rente.

De hotelier legt de €4 naast de €96 terug op de balie.

Op dat moment komt de toerist naar beneden, neemt de €100 van de balie omdat geen van de kamers hem bevalt.

geld-voorkant

Geld in de bijrol

In dit vijfde boek van Ad Broere staat centraal hoe het vastgelopen financiële stelsel kan worden vernieuwd om ruimte te geven aan de ontwikkeling van een menswaardiger samenleving. Deze verandering is geen vage utopie, maar pure noodzaak als wij willen dat de aarde aan de huidige en de toekomstige generaties een reële mogelijkheid biedt op welzijn en geluk voor velen. € 22,00 Bestellen