Misschien is het je wel eens opgevallen dat er tussen je ademhalingen een hele kleine pauze zit. Even is er geen beweging, is het stil. Een levende stilte zonder grenzen en zonder middelpunt. Een fractie van een seconde val je samen met dat wat je bent. Levende stilte, vibrerende stilte, pulserende stilte.

Misschien heb je wel eens een steen in het water gegooid en de kringen gadegeslagen die dat teweegbrengt. Het centrum verbreedt zich alle kanten op en trekt wijde cirkels over het oppervlak. Tot ze vervagen en oplossen in het water. Als jij in stilte valt verbreedt je centrum zich alle kanten op. Zo wijds en groots, tot je het hele universum omvat. En als dan je grenzen vervagen en je oplost in stilte, ben je één met alles.

Je hebt vast wel eens op een mooie dag langs een bosrand gelopen en is het je opgevallen hoe stil de bomen staan te wiegen in de wind. Ze staan altijd in stilte, ze zijn geworteld in stilte, de aarde zelf is stil, ze draait in stilte om de zon. Stil maar vol van leven.

Soms is het goed om gewoon even niets te doen en zonder actieve gedachten stil te zitten. Luister alleen naar de zachte geluiden om je heen. De wind, de regen op het dak, het snorren van de poes, het tikken van een klok. Eerst lijkt het alsof het geluid nog buiten je is, maar als je stiller wordt en het geluid dichterbij laat komen, zal je zien dat er geen echte afstand is tussen jou en het geluid. In wezen is er geen afstand tussen jou en de wind, de regen en de dingen om je heen. Afstand is een illusie die we zelf creëren. Je hart kent geen afstand, je hart weet dat in de kern alles één is.

Er is ‘iets’ dat het universum met zijn ontelbare sterren draagt en alle vormen voortbrengt, ook jou. Stilte is de poort naar dat ‘iets’. Als alle bewegingen in jezelf stilvallen, niet alleen tot rust komen, maar echt verstillen, dan stopt je mind. Je denken en gevoelens vibreren uit en je lichaam wordt bevangen door een diepe stilte die oprijst uit de kern van je wezen. De poort gaat open. Een stilte, zo helder als kristal, constant uitdijend en verdiepend, vult elke cel van je lichaam. Het draagt elke ademhaling. Het draagt jou. Stilte draagt alles in oneindige liefde.

Stilte Momentjes zijn korte meditatieve bespiegelingen.

 

Ze helpen je om stil te worden en ze nodigen je uit om net even wat dieper te kijken dan je gewend bent.
Schrijf je in en ontvang elke week een gratis Stilte Momentje.

 

LIJN ROOD 1
STM20

Onweersbui

Misschien ben je wel eens een onweersbui tegemoet gereden. Terwijl je rijdt zie de dreigende lucht al hangen. Op het moment dat je de bui inrijdt, zie je niets meer behalve regenvlagen die tegen het raam slaan. Dan, zomaar opeens, is het voorbij en opent de wereld zich weer. Je ‘ik’ is net als een onweerswolk, het vernauwt je zicht en laat je geloven dat er niets anders is dan ‘ik’. Als de ‘ik’-bui voorbij is, en het weer stil wordt, opent het leven zich voor je in al haar totaliteit.

STM18

Bloemen

Misschien heb je op een hete dag wel eens de bloemen in je tuin water gegeven. Jouw aandacht en het extra water zijn van wezenlijk belang voor de groei van de bloemen. Je zou kunnen zeggen: jouw aandacht, het water, de zonneschijn, de aarde, het zaadje en zelfs de hand van de kweker, ze zitten allemaal in de bloem. Als je nog iets verder kijkt, kan je het hele universum in de bloem ontdekken. Dit principe werkt ook in jou, ook jij bent een onderdeel van alles, en de kracht die dit mogelijk maakt is liefde.

STM23

Zwemmen

Je kent dat vast wel, het is een mooie dag en je hebt net een stukje gezwommen. Je ligt wat te drogen in de zon. Je hoort het kabbelen van het water, de wind ruisen door de bomen en de stemmen van spelende kinderen. Als je stil blijft en goed luistert, zonder iets in te vullen of te benoemen, is het net alsof al die geluiden en bewegingen in jezelf plaatsvinden. In de ruimte die je bent. In die ruimte wordt alles wat opkomt met liefde verwelkomt.

LIJN ROOD 4

Meer dan 10.000 mensen volgen Stilte Momentjes ook op Facebook.

Als je stilte kan omarmen. Als stilte je rustplaats is, dan stopt de voortdurende zoektocht naar iets wat de leegte kan vullen.

Leonard Jan Kaniok

Stilte omarmen is een proces van niet meer grijpen, van het openen van je hand, van het loslaten van je gebalde vuist.

Leonard Jan Kaniok

Stilte kun je niet doen. Stilte is beschikbaar als je al je concepten, ideeën en meningen durft los te laten.

Leonard Jan Kaniok

Stilte is als een waterdruppel, het is voedsel voor de ziel. Zorg dat je ontvankelijk blijft door regelmatig van haar te drinken.

Leonard Jan Kaniok

Stilte is jouw wezen
. Stilte is het wezen van alles

Leonard Jan Kaniok

Stilte is als water: het brengt alles weer in zijn oorspronkelijke staat terug. Stil zijn is de poort naar jouw oorspronkelijke staat, daar waar je volledig blanco, ongerept en weids bent.

Leonard Jan Kaniok

Stilte is het begin en het einde. Alles komt erin op en alles keert erin terug.

Leonard Jan Kaniok

Stilte is altijd
. En al-tijd is eeuwig nu.

Leonard Jan Kaniok

Vol in beweging zijn en je zelf tegelijkertijd wortelen in stilte is levende meditatie.

Leonard Jan Kaniok

Stilte is de rustplaats van het wezenlijke.

Leonard Jan Kaniok

Wie zonder gehechtheid kalm en stil naar binnen kijkt heeft in eenzame stille stonden wat hij zocht, zichzelf, gevonden

Omkarananda